0

БИСТРЕНЕ

 

 

 

ВИНАРИТЕ ИЗПОЛЗВАТ РАЗЛИЧНИ БИСТРЕЩИ АГЕНТИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕЛИТЕ, КОИТО СИ ПОСТАВЯТ. АГЕНТИТЕ СА НЕРАЗТВОРИМИ И ПРИТЕЖАВАТ СВОЙСТВО ДА СЕ СВЪРЗВАТ СЪС СЪОТВЕТНИ КОМПОНЕНТИ НА ВИНОТО И ДА СЕ УТАЯВАТ ЗАЕДНО С ТЯХ. ТАКА ЧРЕЗ БИСТРЕНЕ МОЖЕМ ДА ВЛИЯЕМ НА ТАНИНИТЕ НА ВИНОТО, ДА ОТСТРАНИМ НЕСТАБИЛНИТЕ ПРОТЕИНИ ИЛИ ЦВЯТ. ДОРИ КОГАТО Е ПРИГОТВЕНО МНОГО ДОБРО ВИНО ПРИ СПАЗВАНЕ НА ВСИЧКИ ТЕХНОЛОГИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ, НЕ ВИНАГИ ТО СЕ ИЗБИСТРЯ ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ. ТОГАВА СЕ ПРЕПОРЪЧВА ДА СЕ БИСТРИ С ЖЕЛАТИН ИЛИ БЕНТОНИТ. ТАЗИ ДЕЙНОСТ Е СВЪРЗАНА С НЯКОИ ОСОБЕНОСТИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЯТ И СПАЗВАТ, ЗА ДА СЕ ПОЛУЧИ ЖЕЛАНИЯТ ЕФЕКТ.


МЛАДИТЕ ВИНА СА С ПОВЕЧЕ БАГРИЛА, БЕЛТЪЧИНИ, ВИНЕН КАМЪК, ДРОЖДИ, МЕХАНИЧНИ ЧАСТИЦИ, ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС И ОСТАТЪЧНА ЗАХАР. ТАКОВА ВИНО, ДОРИ ДА СЕ ИЗБИСТРИ С БИСТРИТЕЛ, МОЖЕ ДА ОБРАЗУВА УТАЙКА В БУТИЛКИТЕ ИЛИ ДА СЕ ПОЛУЧИ ВТОРА ФЕРМЕНТАЦИЯ. ЗАТОВА ЗА СЪХРАНЕНИЕ В БУТИЛКИ СЕ БИСТРЯТ ПО-СТАРИ ВИНА (ПОНЕ НА ДВА МЕСЕЦА СЛЕД СПИРАНЕ НА ФЕРМЕНТАЦИЯТА, КОГАТО СА ИЗВЪРШЕНИ ДВЕ ПРЕТАКАНИЯ). НАЙ-ДОБРЕ Е ОПРЕДЕЛЕНОТО ЗА БУТИЛИРАНЕ ВИНО ДА Е ЗДРАВО И ОТЛЕЖАЛО В ПОСТОЯННО ДОЛИВАН СЪД СЪС СУЛФИТИРАНО И ИЗБИСТРЕНО ВИНО.


БЕНТОНИТЪТ Е ПОДХОДЯЩ ВЪВ ВСИЧКИ СЛУЧАИ, ЗАЩОТО ОСВЕН ЧЕ ПРАВИ ПЕРФЕКТНО БИСТРЕНЕ, ТОЙ СТАБИЛИЗИРА ВИНОТО. МЕХАНИЧНИТЕ ЧАСТИЦИ И БЕЛТЪЦИТЕ ОТИВАТ В УТАЙКАТА ВСЛЕДСТВИЕ НА АДСОРБЦИЯ И КОАГУЛАЦИЯ, ПРЕДИЗВИКАНИ ОТ БЕНТОНИТА. СЛЕД 8-10 ДНИ БИСТРОТО ВИНО СЕ ОТДЕЛЯ ОТ УТАЙКАТА И Е ГОТОВО ЗА БУТИЛИРАНЕ. НЕЗАВИСИМО КОЙ БИСТРИТЕЛ Е ИЗПОЛЗВАН, СЛЕД ВЛАГАНЕТО МУ ВИНОТО СЕ ОСТАВЯ НА СПОКОЙСТВИЕ. СЛЕД 8-10 ДНИ УТАЙКАТА ПЛЪТНО ЛЯГА НА ДЪНОТО И ВИНОТО МОЖЕ ДА СЕ ИЗТОЧИ ПРЕЗ КАНЕЛАТА ИЛИ С МАРКУЧ.


КОГАТО ВИНОТО СЕ БИСТРИ В ДАМАДЖАНИ ИЛИ БИДОНИ, Е ЖЕЛАТЕЛНО ИЗТАКАНЕТО СЛЕД БИСТРЕНЕТО ДА СТАВА НАВЕДНЪЖ, БЕЗ ПРЕКЪСВАНЕ, ЗА ДА НЕ СЕ РАЗМЪТИ ОТ ВРЪЩАНЕТО НА ВИНО В МАРКУЧА. ДОБРЕ Е ИЗТОЧЕНОТО БИСТРО ВИНО ДА ПРЕСТОИ В СЪДА 3-4 ДНИ И ТОГАВА ДА СЕ НАЛИВА В БУТИЛКИТЕ. ВСЕКИ ОПИТ ЗА БУТИЛИРАНЕ НА НЕОТДЕЛЕНО ОТ УТАЙКАТА ВИНО ВОДИ ДО РАЗМЪТВАНЕ ПОРАДИ ВРЪЩАНЕТО НА ВИНО ПРИ СПИРАНЕ НА ИЗТИЧАНЕТО ОТ МАРКУЧА ДОЗИРА СЕ- ЗА БЕЛИ ВИНА 10- 70 Г. НА 100 ЛИТРА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ПОМЪТНЯВАНЕТО ЧЕРВЕНИ ВИНА ВИНА 10- 30 Г. НА 100 ЛИТРА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ПОМЪТНЯВАНЕТО.


НАЧИН НА ПРИЛОЖЕНИЕ:

OПРЕДЕЛЯ СЕ НЕОБХОДИМОТО КОЛИЧЕСТВО БЕНТОНИТ В ЗАВИСИМОСТ ОТ КОЛИЧЕСТВОТО НА ВИНОТО ВНИМАНИЕ НЕ Е ЖЕЛАТЕЛНО ПРЕДОЗИРАНЕТО ПРИ ЧЕРВЕНИ ВИНА ТЪЙ КАТО ВЛОШАВА ЦВЕТА .ДОБАВЯ СЕ КЪМ 1 ЛИТЪР ТОПЛА ВОДА И СЕ ОСТАВЯ ДА НАБЪБНЕ 24 ЧАСА СЛЕД ТОВА ОТНОВО СЕ РАЗБЪРКВА И СЕ ДОБАВЯ КЪМ ВИНОТО ИЗБИСТРЯНЕТО СЕ ПОЯВЯВА СЛЕД 3-4 ДНИ НО НАЙ ДОБЪР РЕЗУЛТАТ СЕ ПОЛУЧАВА СЛЕД 7-10 ДНИ СЛЕД КОЕТО СЕ СУЛФИТИРА СЪС СЕРНИСТА КИСЕЛИНА И СЕ БУТИЛИРА . УТАЙКАТА СЕ ОСТАВЯ ДА СЕ УПЛЪТНИ ОТОВО СЕ ОТЛИВА , А ВИНЕНАТА КАЛ СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА РАКИЯ.