Аромати за вино и ракия

Видове аромати

Аромати за ракия и вино

Собствено производство на аромати за ракия и вино

Възползвайте се от възможността да подобрите и усъвършенствате опита си с нашите щателно създадени ароматни есенции.

В нашия магазин за вино и ракия предлагаме широка гама от висококачествени есенции за ракия, които са внимателно подбрани, за да разкрият най-добрия вкус. Всеки аромат е разработен така, че да предизвиква специфични нотки и нюанси, което ви позволява да изследвате напълно тънкостите на любимите си ракии.

Селекцията ни се отличава с множество завладяващи аромати – от сочни плодове до мента, уйски и други гроздови есенции. Независимо дали искате да подсилите плодовия аромат на ярко червено вино, да добавите нотка елегантност към ракията или да експериментирате с уникални и екзотични смеси, нашите Аромати за ракия са идеалното допълнение към вашите дегустационни начинания.

Ако искате да подобрите или дори да модифицирате вкуса и аромата на вашия домашен алкохол, най-доброто решение е да добавите към готовия дестилат есенция за ракия. В този раздел на онлайн магазин „За виното” ви предлагаме истинско изобилие от аромати, които ви позволяват да придадете на своите ракии и вина вкуса, който те самостоятелно не биха могли да притежават.

Какво представляват есенциите за алкохол?

Есенцията е екстракт (концентрат) от естествени суровини, получени чрез вакуумно изпаряване, смесени с глицерин като разтворител и с малко багрило (E и други номера). Производителите не винаги уточняват от какви естествени съставки са направени есенциите им, но съставът на нашите аромати е обозначен на етикета на всеки продукт, съобразно изискванията.

Нашите разнообразни аромати за ракия са произведени на базата на пропиленгликол. Ароматите на основата на пропилен гликол са синтетични съединения, които се използват за придаване на специфични вкусове и аромати на алкохола. Те обикновено се извличат от естествени източници като плодове, билки или подправки и след това се смесват с пропилен гликол, който е хигроскопична течност без цвят и мирис, широко използвана като разтворител в хранително-вкусовата промишленост.

Пропилен гликолът се използва като носител за аромата, тъй като може да разтваря широк спектър от ароматни съединения и има по-ниска точка на кипене от водата, което улеснява извличането на ароматите. Освен това е безопасен за консумация и не влияе върху цялостния вкус и качество на алкохолните напитки.

Сред най-често срещаните видове аромати на основата на пропилен гликол са:

  • Ябълка: Този аромат е популярен избор за производството на ябълкова ракия, осигуряващ свеж, сладък и плодов профил;
  • Кайсия: Ароматизираната с кайсия ракия предлага мек, сладък и леко пикантен вкус, напомнящ на зрели кайсии;
  • Череша: Ракията, ароматизирана с черешова есенция има богат, сладък и леко горчив вкус, подобен на пресните череши;
  • Анасон: Ароматизираната с анасон ракия има силен, пиперлив и ментов вкус, характерен за традиционната българска мастика и гръцкото узо;
  • Малина: Малиновият аромат за ракия придава на питието сладък, плодов и леко тръпчив вкус, напомнящ на пресни малини;
  • Мента: Ракиите, ароматизирани с мента, имат свеж, пиперлив и леко сладък вкус, напомнящ на аромата на пресни листа от мента;
  • Ванилия: Ванилията придава на ракията богат, сладък и леко кремообразен вкус, напомнящ на ванилови зърна.

Тези аромати могат да се използват самостоятелно или в комбинация, за създаването на уникални профили на вкус и аромат на различни видове ракии. Важно е обаче да използвате висококачествени, естествени есенции за ракия и да следвате внимателно инструкциите за употреба, когато ги добавяте към вашия алкохол, за да си осигурите оптимални резултати.

Кога и защо е необходима есенция?

Дестилирането е сложен химичен процес, при който се получават спиртни напитки. Дори при стриктно спазване на технологията за дестилация обаче, в домашни условия е възможно да се получи алкохол с не особено добри вкусови качества и аромат. Тук есенциите идват на помощ, за да ви помогнат да коригирате някои недостатъци на готовото питие – кисел вкус, недостатъчна наситеност на естествения плодов букет и т.н.

Есенцията няма да превърне сливовата ракия в дюлова, а просто ще ѝ придаде желания дюлов аромат. Също така и най добрата есенция за ракия няма да може да подобри качеството на зле дестилирания алкохол. Есенциите са просто подобрители, а не чудотворни отвари, които ще трансформират нискокачествените плодови ракии в отлежало уиски, бренди, текила, водка или джин.

Пожелаваме ви да създавате качествен и приятен за консумиране алкохол и да използвате разумно нашите продукти. С производството на ароматични подобрители, фирмата ни не нарушава законовите норми за производство и продажба на спиртни напитки. От вас, потребителите, зависи дали ще използвате ароматите ни с комерсиална цел и ще въвеждате купувачите в заблуда. Отговорността е изцяло ваша!

Как се използват есенциите?

Както есенциите за ракия, така и специалните аромати за вино се добавят във вече готовата напитка, когато всички ферментационни и дестилационни процеси са напълно приключили. Дозировката, посочена от нас, е ориентировъчна – в зависимост от естествения вкус на напитката и резултатите, които искате да постигнете, можете да добавите повече или по-малко концентрат.

Препоръчваме да започнете корекцията на вкуса с 1 литър от напитката, чийто вкус ще модифицирате, за да избегнете груби грешки, които ще влошат вкуса и аромата на голямо количество от вашата продукция. Експериментирайки с малки количества, ще ви бъде по-лесно да определите идеалната концентрация на привнесения аромат.

Вредни ли са ароматите за вино и ракия?

Много хора наричат есенциите „химия”, влагайки в думата негативна конотация, но истината е, че нашата есенция за вино може само да подобри неговия вкус и аромат, без да променя химичния му състав. В крайна сметка не е ли химия това, което всеки винопроизводител прави: ферментация, ректификация, използване на мед, активен въглен, глюкоза, дъбови сегменти и най на края – аромати?

Есенциите съдържат оцветител, който в определени дози може да навреди на здравето, но едва ли някога ще успеете да приемете такава доза. Много по-бързо ще се отровите от самия алкохол. Както е казал Парацелз: „Разликата между лекарството и отровата е в дозата”, така че използвайте разумно всеки наш ароматизатор за ракия и се наслаждавайте на добре приготвеното питие. Наздраве!