Бъчви за вино и ракия

Дъбова бъчва от Врачешки дъб 5 л.

130,00 лв.

Дъбова бъчва от Врачешки дъб 10 л.

150,00 лв.

Дъбова бъчва от Врачешки дъб 20 л.

210,00 лв.

Дъбова бъчва от Врачешки дъб 30 л.

240,00 лв.

Дъбова бъчва от Врачешки дъб 50 л.

300,00 лв.

Дъбова бъчва от Врачешки дъб 100 л.

450,00 лв.

Дъбова бъчва от Врачешки дъб 225 л.

800,00 лв.

Стъклена бъчва 1 литър

28,00 лв.

Стъклена бъчва 3 литра

35,00 лв.

Стъклена бъчва 5 литра

42,00 лв.

Бъчва иноксова 16 литра

230,00 лв.

Бъчва иноксова 30 литра

280,00 лв.

Бъчва иноксова 50 литра

300,00 лв.

Дървена канелка ракиена 16мм.

3,00 лв.

Дървена канелка малка 20мм

4,80 лв.

Дървена канелка средна 22мм.

5,40 лв.

Ако си търсите качествено буре за ракия или вино, това е мястото, където ще намерите съвършения продукт. Бъчвите и буретата ни са представени в широк диапазон от обеми, материали и дизайни, така че и големите производители, и малките частни стопанства ще открият при нас точно съда, които им е нужен. Цените ни са повече от изгодни – сериозен стимул да направите своята поръчка още сега!

Съдовете, които сме включили в своя асортимент, имат сходно предназначение, но всеки продукт се отличава от останалите по няколко параметъра. На първо място, бъчвите и буретата ни са изработени от различни материали, които имат различно приложение във винопроизводството и дестилирането на спиртни напитки.

Някои материали са избрани за подпомагане на ферментацията, докато други са по-добра среда за отлежаване, а трети са ефектно решение за сервиране и презентиране на селектирани питиета. В раздела ще откриете превъзходни дървени бурета за ракия, както и такива от стомана (инокс) и стъкло. Всеки вариант има своите уникални свойства и способност да подобри качеството на съхраняваната напитка.

Вместимостта на бъчвите се движи в доста широки граници – от 5 до 225 литра. Можете да изберете капацитета, който отговаря на обичайните количества вино и ракия, които произвеждате ежегодно. Домашната ви реколта ще бъде правилно съхранена и заложена за отлежаване, ако изберете някои от по-малките ни любителски буренца от Врачешки дъб, инокс или стъкло.

Как си взаимодействат дъбът и виното?

Виното може да ферментира и отлежава не само в дъб, но е факт, че дъбовият съд е най-добрият за целта. Само дъбовата дървесина е способна да придаде на напитката най-фините и изтънчени аромати и да сподели щедро танините, съдържащи се в гроздовия сок, без да утежнява букета с ненужни нюанси.

Дъбовата бъчва за вино, когато е нова, обогатява букета, придавайки му специфичните аромати на ванилия, масло, мока, шоколад, кафе, канела, кокос, карамфил и най-вече изтънчения леко опушен вкус. Порестата структура на дъба не ограничава способността на виното да диша и по този начин формира една наистина сложна като аромати напитка.

Танините, които са доста груби при младите вина, стават по-фини и нежни за небцето, когато виното отлежава в дъбов съд. Ето защо винопроизводителите използват предимно дъбови дървени бъчви, особено когато става дума не за прозаични трапезни вина, а за по-изискани сортове. Бъчвата е отговорна в голяма степен за букета от вкусове и аромати.

Бъчвите като основни видове

Бъчвите за вина и ракии са много различни, макар всички те да са изработени от дъб. Основната разлика се състои във вида на дъба, от който са изработени, но от значение е и степента на обгаряне на вътрешността (изпичане), както и възрастта на самия съд – с времето бъчвата губи способността си да придава на виното така приятния ванилово-маслен аромат.

Хората използват цилиндрични съдове за транспортиране на стоки още от древността. Днес съществуват доказателство, че те са били използвани в Месопотамия, като по това време в буретата не е имало вино – неговото време настъпва по-късно. Традиционната за всеки селски дом бъчва за ракия не е била позната на древните племена, населявали земите ни. За целта са били използвани мехове и глинени съдове.

Векове наред древните гърци и римляни също са отлежавали вината си в глинени съдове (амфори), но транспортирането на напитки в тях не е било много удобно, поради крехката им природа и лесна чупливост. Когато римляните нахлуват в земите на галите, те откриват технологията за отлежаване на бира в дъбови бъчви.

Този метод се оказва чудесен и за вино. Бъчвите не само са удобни за транспортиране и преместване от място на място, но и правят вкуса на виното по-пикантен и силен, добавяйки дървесни нотки към сортовия букет. Оттогава дъбът се утвърждава като основен материал за бъчвите, въпреки че винопроизводителите продължават да използват и други дървета, например акация, макар тя да няма същия ефект върху виното като дъба.

В същото време не всеки вид дъб е подходящ за направата на бъчви за ракия и вино. Дървото трябва да е достатъчно гъвкаво, за да може от него да се направи бъчва, но също така да е здраво и влагоустойчиво. Исторически винопроизводителите използват предимно съдове, направени от три вида дъб: френски, американски и източноевропейски (славонски).

Кооперирано производство съществува още в Австрия и Германия, но то е от чисто регионално значение: контейнерите от тези страни почти не са представени на международния пазар. По същия начин бъчвите от врачешки дъб са продукция, предназначена основно за местния пазар, макар че в последните години износът към много европейски страни бележи растеж.

Защо бъчвите от дъб са най-добрите?

За изработката на дървени бурета за вино се използват различни материали, чиито цени често са били отправна точка за купувачите. Едни от най-разпространените видове в бъчварския занаят са били череша, орех и кестен, но дъбът е най-добрият материал, който природата е създала. Най-просто казано дъбът и виното се обичат.

Дъбът успокоява виното, помага му да узрее, прави го меко за небцето и приятно за пиене. Това означава, че дъбовият съд добавя към виното: прави го по-интересно и му придава сложност и дълбочина, които не могат да се развият от само себе си. Дъбът е мъдър, зрял наставник на млад чирак и точно както наставникът предава мъдрост на чирака, дъбът придава сложни вкусове на добре направените вина.

Съществуват определени региони и климат, където дъбът расте оптимално. Някои от най-търсените дървени дъбови бурета са направени от дървесина, отгледана в горите Лимузен и Невер във Франция, както и в щатите Айова, Минесота, Мисури, Охайо и Орегон в Съединените щати. В ботевградското село Врачеш има прекрасни дъбови гори, чиято дървесина притежава не по-малко ценни качества.

Въпросните региони не са избрани случайно. По-хладният климат оформя бавно растящата дървесина, което прави бъчвата идеална за отлежаване на вино. Както всички живи растения, дъбовите дървета се влияят от времето – растат по-бавно в студено време и по-бързо в горещините. Бъчвите, направени от плътна зърнеста дървесина, ще позволят на своите аромати да проникнат във виното по-бавно, създавайки вино с по-интегрирани вкусове и аромати на дъб.

Следващият път, когато пиете вино, отлежало в дъб, можете да познаете как дъбовото дървено буре за вино е повлияло на вкуса на напитката. Продуктите ни са изработени по древни бъчварски технологии и са правилно изпечени на открит огън, което им придава допълнителна здравина.

В крайна сметка всички знаем много добре, че дъбът съдържа много полезни вещества. Освен това е незаменим природен антисептик и ароматичен катализатор – допринася за насищане на съдържанието с танини, придава приятен вискозитет и ванилово-плодова палитра от аромати.

Как буретата създават тънкия вкус на отлежалия алкохол?

Процесът на отлежаване на алкохол в качествени дъбови бурета за ракия е изкуство, което изисква знания и опит. Алкохолът не се съхранява в дъбови бъчви, а отлежава, превръщайки се в съвсем различен продукт.

Преди този процес ракията, калвадосът и конякът са прости дестилати, които се различават само по суровините. Например, ракията се прави от грозде, уискито от зърно, а калвадосът от ябълки. И едва след като дестилатът е престоял в дъбови бъчви, той се превръща в благородна напитка.

Дестилатите взаимодействат с дървесината и се пречистват. Фюзеловите масла се превръщат в захари, а вредните естери се отстраняват през порите на дървото. В допълнение, овъгленият дъб придава на напитките аромат на шоколад или прясно изпечен хляб, като напълно променя техния вкус и цвят. Общо над 500 химични реакции протичат по време на процеса на отлежаване.

Най-важното от всички предимства е, че алкохолът, отлежал дори в малко буре за ракия 3 литра, не причинява махмурлук. В умерени дози той дори е полезен за здравето. Това се дължи на свойството на дървесината да действа като филтър на токсините, образувани при ферментация на плодовата суровина. И тук отново наблягаме, че не всеки дъб притежава нужните качества.

В природата съществуват над 600 вида дъб и само 3 три от тях се използват в бъчварството: горун, английски и американски дъб. Ето защо закупуването на дори малка дъбова бъчва изглежда скъпо удоволствие на мнозина. И все пак, само висококачественият съд ще ви позволи да създадете изискана напитка.

Най-популярните дъбове сред винопроизводителите са:

  • Лимузен: отглежда се в плантации във Франция, като за всяко дърво се полагат правилни грижи.За производството се използват дървета на възраст над 80 години.Влакната им имат плътна структура, оптимална за производството на издръжливи бъчви.Дъбът Лимузен с ненадминат аромат се използва за производството на световноизвестни коняци: Hennessy, Martel, Remy Martin и др;
  • Славонски дъб: той е един от най-добрите материали за изработка на големи и малки буренца за ракия, защото структурата му е подобна на лимузена.В тях алкохолът бавно се насища с кислород, придобивайки зрял и богат вкус;
  • Американски бял дъб: той е напълно непропусклив за течности и се използва за направата на дъбови бъчви за вино от сортове грозде Шираз или Темпранийо.

Бъчвите могат да се изработват и от други видове дървесина, но дъбът, както вече споменахме е класа над всички останали. Ако не сте ценители на изтънчените напитки, едва ли бихте направили разлика между съдовете от ясен, акация или вишна и тези от дъб, но такава има и тя е осезаема. Ракията не би могла да придобие лекия карамелен вкус, дължащ се на добре опушения дъбов масив.

Изпичане на бъчвите – защо е важно?

Много важен етап от производството на домашното ви буренце за ракия е именно изпичането. Бъдещите бъчви (все още без дъно и горна част) се обливат с пара и след това се „обличат“ върху горящи огньове. Ако не се положи пара, дървесината може да се запали и да започне да гори силно, докато след навлажняване се изгаря само първият слой.

Има 4 степени на изпичане: минимална, средна, над средната и висока степен. При всеки от тези процеси въглехидратите в дървесината се превръщат в захар и се карамелизират. Обгореният слой от друга страна придава на алкохола неговия цвят, вкус и аромат, а също така отваря порите на дървото, които работят като филтър: премахват вредните компоненти и насищат напитката с кислород. Не на последно място при изпичането дървесината се дезинфекцира.

В зависимост от степента на изпичане, ароматът на дървото се променя, придобивайки мирис на кокос, ванилия, какао, карамел, прясно изпечен хляб, пушек и др. Поради това едно и също вино, отлежало в дъбови бъчви с различна степен на изпичане, придобива различен вкус и цвят.

Размерът на бурето също има значение

В желанието си да икономисат пари, много хора купуват съдове с по-малък литраж. От нашия сайт можете да закупите първокласно буре за ракия 5,10, 20, 30 или 50 литра на много изгодна цена, но остава въпросът как да определите обема, така че да си осигурите всички очаквани ползи?

Не всеки знае, че размерът в този случай е от голямо значение. Най-важната характеристика на всяка дървена бъчва е, че тя позволява на суровината вътре да „диша“. Виното, например, се насища с кислород и става по-меко и хармонично.

И все пак не всички видове вина се възползват от окисляването. Основно червените вина могат да стареят – те са по-малко засегнати от кислорода. Повечето бели вина губят бързо свежестта си в бъчви, а червените съдържат много феноли, които не само понасят добре кислорода, но и имат нужда от него.

Всъщност, нужно е малко кислород. Количеството му зависи от големината на бъчвата и е от голямо значение за скоростта на зреене на виното. Ако купите 4 дъбови бъчви от 225 литра всяка, тогава по обем те ще бъдат равни на един огромен варел от 1000 литра, но насищането с кислород ще бъде различно. В малкото буренце за вино течността има по-интензивен контакт с кислород, което означава, че в него трябва да отлежават вина с богато съдържание на феноли.

Например, червените вина Premier Cru от Бордо отлежават 24 месеца в малки дъбови бурета, каквито предлагаме на ексклузивни цени, а светлите пино ноар в същите съдове ще покажат признаци на умора след 6 месеца. В бъчви с голям обем този сорт ще се съхранява много по-дълго. Най-добрите италиански сортове Brunello отлежават в големи дъбови бъчви за 2-3 години.

Друг важен момент: колкото по-малка е бъчвата, толкова повече дестилатът или виното в нея са в контакт с дървото, което е наситено с танини, аромати и др. Това означава, че в процес на отлежаване, напитката ще поема от дървото всички вещества, които ѝ придават характер. Вашите ракии и сортови вина имат нужда от качествен съд, който да ги направи достойни за възхищение и желани от вашите клиенти и гости.

Предимства на бъчвите от дървесина пред пластмасата

Никой, уважаващ себе си производител, не би си позволил да заложи качествени вина и ракии в пластмасови бидони или туби, но въпреки това, много хора го правят. По този начин те се лишават от предимствата на едно изискано питие, каквото безспорно ще имат, ако инвестират в дъбов съд или дори в стъклено буренце за ракия 5 л.

Традиционно дъбовите бъчви се използват във винопроизводството, дори на етап ферментация. Дървените стени на съда намаляват температурните колебания и ги поддържат на постоянно ниво по време на ферментацията. В същото време суровината е надеждно защитена от разрушителните ефекти на светлината.

За разлика от съдовете от други материали, кислородът прониква през порите на дървото и то в количество, достатъчно за комфортното развитие на дрождите. Същият кислород и в същия обем е необходим за узряването на виното, но той изобщо не прониква в пластмасови и стъклени съдове. Освен това, нека не забравяме, че дървесината обогатява състава на виното.

И все пак, дори и най-качественото дървено буре за ракия има своите недостатъци. На първо място, поради голямото му тегло и габарити, почистването може да се окаже доста сложна задача. Освен това, през стените на бурето е невъзможно да се наблюдава количеството на напитката, нейният цвят и наличието на утайка.

Въпреки някои минуси, не можем да отречем красотата на едно кокетно малко буре за ракия от Врачешки дъб. Всички нитове са внимателно съчетани един с друг, ефектно обрамчени от метални обръчи, а цветът на дървото се свързва добре с мебелите във всяка стая. В допълнение, дъбовите бъчви символизират вековните традиции, класическия стил и несломимия български дух.

Добра алтернатива на дървото ли са бъчвите от инокс?

В почти всяка българска къща има поне едно дървено буренце за ракия, в което от поколения се съхранява готовия гроздов или плодов дестилат. Големите винарни и дестиларни както и малките винопроизводители обаче все по-често инвестират в съдове от неръждаема стомана Инокс. В каталога ни ще откриете висококачествени екземпляри с вместимост от 16 до 50 литра.

Бъчвите от инокс имат своите безспорни предимства. Преди всичко, стоманата от хранителен клас отговаря на санитарно-хигиенните изисквания. Грапавостта ѝ е минимална – няма пукнатини и пори. Ако съдът е направен чрез щамповане или ротационно изтегляне, тогава в него няма да има места, където може да се събира мръсотия.

Същото нещо е валидно и за иноксовото ни буре за вино 50 литра, направено чрез заваряване, с последващо смилане на шевовете. На повърхността му не се задържат мастни отлагания и утайки, лесно се почиства след употреба и не придава чужда миризма или вкус на съхранявания продукт.

Иноксът има и други, не по-малко важни предимства, едно от които е здравината. Докато декоративното стъклено буре 10 литра се нуждае от нежно и внимателно боравене, то иноксовият контейнер, дори ако е с малка дебелина на стената, може да понесе сериозни удари, без опасност от спукване и изтичане на течността.

По същата причина вътрешното пространство се уплътнява лесно. Достатъчно е да поставите О-пръстен под капака и да го фиксирате в натиснато положение. Това опростява транспортирането и съхранението на продукцията. Въпреки факта, че цената на легираната стомана е по-висока от тази на обикновената, поради по-голямата ѝ надеждност се използва по-малко материал за производството и така се формира приемлива цена за крайния потребител.

Докато една дървена бъчва за ракия може да изгуби своята непропускливост, ако се разсъхне, то тази от инокс може да се съхранява празна за дълги периоди от време. Стоманата, лицензирана за хранителната индустрия, е устойчива на корозия и не се влияе от агресивни фактори на околната среда. Може да работи години наред в алкални, киселинни и дори някои хлоридни разтвори. Изброените качества се запазват в широк температурен диапазон.

Ако вече сте закупили дъбова бъчва 5 литра от нас, можете да обогатите арсенала си със съдове от инокс с различен обем. Неръждаемата стомана е подходяща за почти всеки продукт и също така има много дълъг експлоатационен живот. Тя е по-удачен вариант за транспортиране на готовата продукция на дълги разстояния, а наличието на канела в бъчвата ви позволява да използвате съда за наливна търговия на дребно.

Факт е, че металът не може да се мери по естетика с традиционната за страната ни дъбова бъчва за ракия, но стоманеният съд също може да изглежда доста добре. Блестящият или матов метал изглежда стилен и модерен. В допълнение, визуалната привлекателност може да бъде увеличена чрез специална повърхностна обработка.

Приложение на буретата от стъкло

Едно стъклено буре за ракия може да бъде отлично допълнение към вашата домашна механа или заведение в етно стил. Буретата ни са изработени от боросиликатно стъкло – материал, който е слабо познат на широката аудитория, но има редица уникални свойства и доказани предимства.

Боросиликатното стъкло, известно още като пирокерамично стъкло или високотемпературно стъкло, е представител на уникален клас стъкла, притежаващи отлични термични, механични и химични свойства. Това го прави подходящ материал за различни приложения, включително производството на лабораторно оборудване, оптични инструменти и дори стъклени бурета за ракия.

Характеристиките на боросиликатното стъкло, които го правят идеален материал за производство на една интересна бъчвичка за ракия включват висока точка на топене. Боросиликатното стъкло има една от най-високите точки на топене сред всички видове стъкла, около 2100°C (3872°F). Това гарантира, че стъклото остава стабилно и не се деформира при високи температури по време на процеса на стареене и отлежаване на виното или ракията.

Боросиликатното стъкло има нисък коефициент на топлинно разширение, което означава, че променя размерите си много малко, когато се нагрява или охлажда. Това свойство помага да се предотврати счупването на вашето стъклено буре за ракия поради термичен шок, който може да възникне, когато съдържанието на съда се охлади бързо след нагряване или обратното.

Боросиликатното стъкло е силно устойчиво на киселини, основи и други химикали, налични при процесите на винопроизводството и дестилация на ракия. Това го прави дълготраен и издръжлив материал за изработка на малки буренца за ракия, който може да издържи на корозивното въздействие на тези вещества без значително влошаване.

Не на последно място, вашето стъклено буре за вино ще бъде напълно прозрачно. което позволява безпрепятствено наблюдение на процеса на ферментация и отлежаване на виното или ракията. Това е особено полезно за винари и производители на ракия, тъй като им позволява да наблюдават цвета, мътността и утайката, без да се налага да отстраняват капака, както при бъчвите.