Наръчник за хубава Ракия

Как се прави ракия от грозде

Да си го кажем направо – хубавата ракия изисква майсторлък. И това ще потвърдят всички онези, които не само са ценители на питието, но и пазят като ценно имане – стари семейни рецепти за направата на тази напитка.

За да се похвалите с най-хубавата ракия, вижте нашите ценни съвети за всеки един процес – от брането на материала до бутилирането, а и след това.

Как се прави хубава Ракия ?

Важни стъпки за направата на хубава ракия

Внимателен подбор на плодовете

Една често срещана грешка, която допускат много производители на ракия, е да не обръщат внимание на качеството на материала, от който тя се прави – няма значение дали ще бъде сливова, гроздова или кайсиева ракия.

плодове за хубава ракия

Е, ще ви изненадаме ли, ако потвърдим, че узрелите и вкусни плодове са предпоставка за най-хубавата ракия? Внимателно подберете реколтата и отстранете всички недобре узрели, смачкани, наранени или изгнили плодове – оставите ли ги, съществува голяма опасност да развалите качествата на ракията.

Не отлагайте, започнете подготовката веднага

Имайте предвид, че веднага след брането на плодовете, тяхната обработка трябва да започне. Отстранете костилките или чепките, ако има такива и непременно изберете подходящ съд, в който ферментацията да протече.

Експертите производители на ракия съветват да бъдат използвани иноксови  или пластмасови бидони или бъчви, предварително изчистени и подсушени. Погрижете се за доброто смилане или смачкване на продукцията и задължително добавете дрожди за добра и сигурна ферментация.

Ако е нужно, преди добавянето на дрождите коригирайте захарния градус, като задължително преди това сте измерили със захаромер или рефрактометър

Съвет: Изберете добре проветриво помещение за ферментирането – по време на този процес се отделя въглероден двуокис, който е опасен за здравето.

Ежедневна грижа и разбъркване на ракията

Особено в самото начало, докато тече бурна ферментация, бъркането на джибрите е най-важната задача, която няма как да бъде пропусната. Задължително разбърквайте по няколко пъти на ден и покривайте избрания съд с капак или подръчен материал, който да предпази джибрите. Процесът протича най-добре в оптималната температура между 18 и 24 градуса.

Често задаван въпрос е: Колко време трае ферментацията?  – истината е, че процесът зависи от множество фактори, а един от най-старите методи за проверка се използва и до днес: запалете свещ и я задръжте над съда с материала, ако свещта изгасне, то ферментацията продължава, ако тя обаче продължи да гори – честито, време е да започва варенето! Също така е важно да пробвате и материала на вкус за поява на дефекти.

Изваряване на ракията

След като джибрите са ферментирали е време да започва същинската част. Задължително занесете материала на регистриран казан за изваряване на ракия, там най-добре могат да свършат тази задача. 

Добре е кашата да не е прекалено гъста, а огънят да е равномерен, като в последствие да се поддържа по-слаб. Това е гаранция, че няма да загорите ракията, защото със сигурност такава опасност съществува.

И така капка по капка… ракията е почти готова.

Съвет: Задължително отделете първите два литра от ракията, които може да добавите в материала за следващата година. Също така при варене следете вкуса за промяна след падане на алкохолния градус под 40 и отделете последните няколко литра за догодина.

Какво е една ракия без да отлежи?

Заложете на качествена дъбова бъчва и периодично проверявайте вкуса и цвета на ракията. Ако съдът е нов, имайте предвид, че той по-бързо ще отпуска аромат и цвят в сравнение със стар такъв.

Буре с ракия и чаша

Както във всеки един процес от направата на ракия, така и тук съществуват опасности – в случая от преотлежаване. Постарайте се да запазите плодовите качества на напитката и не допускайте дървесните нотки от бъчвата да заемат превес.

Част от майсторите оцветяват и овкусяват допълнително своята ракия със сушени плодове или дървесина, но внимавайте – наблюдавайте педантично, за да не допуснете ефектът да се превърне в дефект.

Бутилиране

Стъклени Бутилки за ракия и други алкохолни напитки

Едва когато ракията е напълно отлежала и по вкуса ви, тогава идва време за нейното бутилиране. Запомнете, че налеете ли ракията в стъклена бутилка, тя запазва качествата си каквито са до момента без да търпи промени.

Смело опитвайте и правете точна преценка, а когато насладата за сетивата ви вече е пълна – пристъпете към бутилиране.

Най-хубавата ракия върви с домашното мезе! Консумирайте с добра компания, но и с мярка!

Наздраве с ракия

Подобни публикации

Тегнология на виното

Технология – химичен състав

През последните няколко десетилетия за изследване на вино навлиза все по-нова технология и по-усъвършенствувани методи за изследване