Винарски дрожди

Какво са винарските дрожди

Винарски дрожди (квасни гъбички) са едноклетъчни гъби, безхлорофилни микроорганизми са сред най-изучаваните еукариоти в микробиологията.

Развиват се в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. Клетката има овална форма. Ширината им е от 2 до 8 μm, а дължината им е от 4 до 10 μm. Дишат аеробно. При наличие на топлина (около 42 °c) и влага се размножава много бързо чрез пъпкуване.

За да се получат вина с възможно най-добро качество, като се използва качествения потенциал на гроздето и неговите характеристики, огромно значение има съставът на микро-флората (дрождите) по време на ферментацията. 

Алкохолната ферментация играе изключително важна роля за качеството и стабилността на виното. По време на ферментацията благодарение на дрождите се формират вещества, важни за типичните характеристики и аромат на виното, които имат особено значение за неговия вкус, характер, букет и стабилност.

Използването на сухи активни дрожди предлага определени предимства при контролиране на качеството на фермента, както и гладкото и напълно завършваане на алкохолната ферментация.

Дозировка:

20гр на 100 литра вино или плодов материал.

Приложение:

При производство на червени вина добавете до максимум 24ч след смилане.

Съдържанието се изсипва в 0,5л. Хладка (30-35°)вода и се разбърква. Не по-късно от 15 минути се добавя 2-3 литра от ширата. Оставя се няколко часа и се добавя към основния материал. Влагайте дрождите 4 часа след добавянето на серниста киселина.

При прекъснала ферментация :

В съд с обем 2 литра, се сипва 100 гр. Захар и се долива затоплена до 40 с вода.

В чист съд се налива 200 мл. От захарния разтвор и се добавя едно пакетче дрожди. На всеки 15 минути се долива 200мл. До изчерпване на захарния разтвор. Дрождите престояват едно денонощие на топло и се прибавят към основния материал.

При затруднена ферментация ( остатъци на пестициди, лошо грозде)

Влагат се двойно количество дрожди (40гр./100л.) и се добавя активатор ферментация

Подобни публикации

Тегнология на виното

Технология – химичен състав

През последните няколко десетилетия за изследване на вино навлиза все по-нова технология и по-усъвършенствувани методи за изследване