Видове грозде

видове грозде

Алиготе

Алиготе е бяло грозде, което най-често се използва за направата на сухи, бели вина. Сортът алиготе е от френски произход. Разпространен е във франция и в други лозарски страни, благодарение на неговия толеранс към по студени климати. В българия този сорт е разпределен по райони.

Този сорт вино е особено разпространен, тъй като притежава добре балансирани вкусове, които варират от плодов букет с нотки на ябълка и лимон до флорални вкусове. Цветът на този сорт грозде е бледо злато. Виното се комбинира чудесно с леки риби, стиди и морски дарове, както и някои сирена като козе сирене.

Можете да разпознаете алиготе по няколко отличителни белега:

Дръжката на алеготе е средно дълга, гола и оцветена в топли „лила цветове“. Цветът на гроздето е бледо златен и лесно разпознаваем. Зърното има дребна, овална форма със забележими  дребни редки точици и изобилен восъчен налеп. Ципата е тънка и жилава.

Алиготе е типичен винен сорт на френския регион бургундия във франция. Гроздето му обикновено узрява началото на  септември. Има силен растеж, висока плодовитост и добър добив. Развива се добре в хладни региони при богати почви, които се очертават и като по-леки и светли.
От гроздето му се получават висококачествени бели трапезни вина, шампански и конячни виноматериали.

Вионие

Вионие е бял винен сорт грозде, разпространен най-вече на десния бряг на долината рона, франция. Извън франция виното има своето присъствие и в италия, швейцария и във всички лозарски страни в южна европа, както и в аржентина, сащ, чили, австралия, нова зеландия. В българия можем да открием вионие има основно в близост до река дунав, защото там климатът наподобява този на френския му дом.

Винения сорт често се спряга под един общ знаменател заедно с шардоне. Също, както своя съперник вионие е богат на вкусове и има възможност да се отглежда без блендване. Винарите произвеждат винени тела от вионие в пълния им блясък и сила. Но за разлика от шардоне, този сорт е по-мек и е нежен на вкус.

Богатият вкус на вионие е неповторим и се отличава от останлите със преобладаващи нотки на мандарина, праскова, манго, тревистато растение- орлови нокти и ухание на рози. Поднесете на близките си вионие с миди сен жак в цитрусов сос и бадеми.

Вионие е стар почитател на слънчевите лъчи и трудно показват пълния си потенциал в по- студени региони. Гроздоберът започва краят на септември.

Можете да разпознаете виоение по няколко отличителни белега:

Виното притежава средно големи и силни обагрени в ярко зелено листа. Гроздовете са средно големи, крилати и плътни. Зърната са малки, леко елипсовидни, бели, със зеленикав оттенък.

Избирайте младите представители на вионие, тъй като не притежава способността за отлежаване.

Гренаш

Гренаш ноар е червен винен сорт грозде. Същестува спор за произхода на този сорт вино като най-често експертите спекулират, че произхожда от испания. Сортът се среща по-топли места- сардиния, южна франция, алжир, мароко и др. В българия гренаш започва да се разпространява отскоро.

Гренаш е продуктивен сорт грозде, най-добре узрява около  сухи и каменисти склонове, обича горещи, сухи райони и е резистентен към силни ветрове, благодарение на здравите си чепки.

Този сорт вино е относително здрав, но страда от някои заболявания по лозята- мана, сиво гниене, гроздов молец и екскориоза.

Характерна черта на този сорт вино е високата концентрация на алкохолно съдържание. Гренаш е сорт вино, който се разпознава лесно по време на слепи дегустации поради богатия и плътен вкус на виното. От него очаквайте дъх на червени плодове, черна череша, малини, нотки на бял пипер и др. Гроздовият сок се съчетава прекрасно с червени меса и сладки пюрета. Няма да сбъркате, ако се спрете на гренаш, придружен с пикантни агнешки кюфтета в доматен сос с кориандър.

Можете да разпознаете гренаш по няколко отличителни белега:

Гроздовете имат дебела кожа и растат късно в есенния сезон. Зърната са средни на големина, със сферична форма или леко продълговати с плътна ципа.

Гроздето се използва за производство на качествени розови и сладникави вина с хубав, искрящ цвят и високо захарно и алкохолно съдържание. За производство на червени вина обикновено се купажира с др. Сортове вино, които притежават повече танини.

Гъмза

Сортът гъмза е от местен произход. Разпространяван е в западна и централна северна българия, основно видинско, плевенско и района на сухиндол. Заема около 14% от площта на винените лозя.

Гроздовата напитка има плътен аромат и тъмен цвят. Този сорт вино може да се похвали със свежи, хрупкави червени плодове като вишна, малина и червена боровинка. Гъмзата има меки танини и колоритна киселинност, които са винаги оживени с добра доза подправки. Пробвайте червеното грозде на гъмзата с комфи патица или пиле паприка.

Къснозреещият червен грозд може да се събере късния септември. Гъмзата е почитател на проветриви места с богата почва. Той е тънкокорен сорт, който е податлив на гниене и замръзване. Винопроизводителите трябва внимателно да наблюдават развитието му.

Можете да разпознаете гъмза по няколко отличителни белега:

Листата на гъмзата имат среден размер с овално надлъжно форма. Дръжката е къса, слабо мъхнато-четинеста. Красотата на есенните листа е несравнима със своите червено-омайни цветове.

Цвят на гроздето е двуполов. Гроздето е средно към дребно и сбито. Зърно е сферично, синьочервено с изобилен налеп, слабо месесто, а ципата е тънка. Месото е сочно, с хармоничен вкус.

От гроздето му се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки, хармонични, но не от всеки район, и всяка година с високо качество. Вината от сорта гъмза трябва да се корегират по отношение на цвета и киселините с др. Подходящи сортове. Гъмза има значение за българското лозарство.

Димят

Димят е стар български сорт бяло вино. У нас е широко разпространен в насажденията край черноморското крайбрежие, шуменски и старозагорски район, където е райониран и днес. В даден момент заема около 20% от площта на винените сортове в страната.

Гроздето на димят се обработва, докато е още младо преди навлезе във фаза на стареене. Узрява през втората половина на септември. Този сорт вино предпочита топлия влажен климат, но боледува от засушаване. Плодът на винения сорт ряко гние, което е и една от причините за високия добив и плодовитост на виното. Димят се очертава с годините като десертен сорт вино, поради преобладаващите сладки нотки на гроздето. Според някои експерти притежава нотки на ванилия. Добър вариант за сервиране на този сорт е с плодове, десерти и някои бели сирена.

Можете да разпознаете димят по няколко отличителни белега:

Листа са средни по размер, с овална форма надлъжно, средно нарязан. Дръжката е слабо мъхната и силно четинеста. Есенната окраска на листа е жълта.

Гроздът е среден, коничен, полусбит. Зърното на димят е едро, овално, зеленикаво-жълто. Ципата е тънка и крехка.

От гроздето му се получават обикновено бели трапезни вина и висококачествен материал за конячен дестилат.

Каберне фран

Каберне фран е червен винен сорт грозде с френски произход. Освен във франция сортът е разпространен и в страните от източна европа, калифорния, италия, швейцария, австралия, юар, китай, нова зеландия и чили. В българия насажденията на винения сорт са разпръснати из цялата страна.

Каберне фран от години живее в сянката на голямото си братче каберне совиньон. Каберне от рода „фран“ има по-мек вкус от совиньон и в резултат има по-блед и лек вкус на червено вино.

В зависимост от това къде се отглежда и до каква зрялост достига гроздето, ароматите на каберне фран варират. Една негова черта винаги се запазва и това е пиперливостта. Причината е в съединенията наречени метоксиперазини. Те са водещ фактор при определяне вкуса на каберне фран, който се отличава с аромат на различни пипери, дори пикантен шоколад и тревисти нотки. Ароматните леки танини на червеното му грозде се съчетават чудесно с черен дроб с подправки, патешко и гъше месо, включително и пернат дивеч.

Генетично изследване направено през 1997 доказва, че каберне фран и совиньон блан са дали началото на каберне совиньон. Каберне фран е средно къснозреещ сорт. По устойчивост към вредители и заболявания превъзхожда сорта каберне совиньон и е по-стабилен.

Можете да разпознаете каберне фран по няколко отличителни белега:

Гроздът е среден, цилиндричен или коничен, средно плътен, понякога рехав. Зърната на гроздето са средни, кръгли, черно-сини, с обилен восъчен налеп. Кожицата е плътна, дебела, а месото е сочно.

В българия има т.Нар. Винен сорт „фран“ е силно предпочитан, тъй като пиперливият му вкус се съчетава брилянтно с местната кухня включително българска скара. Зелените пиперливи нотки вървят идеално с зеленчукови ястие с месо.

Не на последно място е важно да се спомене значението на българските винари за разпостранието и поддържането на качесто на гроздето, от което се прави каберне фран. Потенциалът на нашата страна е неуспорим.

Каберне совиньон

Каберне совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на бордо, франция. Различни съвременни днк анализи показват, че е получен чрез кръстосване на каберне фран и совиньон блан. Отглежда се във всички лозарски страни и заема приблизително 10% от световните площи с винени насаждения. Кралят на червените вина е от младите сортове червени вина. Историята му започва през 17в. Във франция, а днес е най-разпространения сорт червено грозде в световен мащаб. В българия каберне совиньон е първенец на червените вина. Той се отглежда основно в северна, южна и югозападна българия, където климатът предразполага доброто зреене на гроздето от този сорт.

Гроздето е непретенциозно към климатичните условия. Каберне совиньон е силен срещу суша, студ и дори гниене. Винения сорт се развива изключително добре в близост до хълмове и хумусно-карбонатни почви. Узрява през първата половина на септември. Благодарение на плътното и богато тяло на виното, наситен цвят и голямо наличие на киселини и танини, той бързо става подходящ партньор на др. Вина.

Когато е млад и още неопитен, сортът е с преобладаващо тревисти и зелени аромати. Хубавото вино с възрастта става все по-хубаво. Каберне совиньон не е изключение от това правилно. Ако има възможността да отлежи поне 3-10 години в него ще откриете богати аромати на множество вкусове като дъб, канела, касис, боровинка, шоколад, както и евкалипт, мента, кедът и др. Подправки.  Ако каберне е крал то тогава негови приятели са високопоставени длъжностни лица или казано с други думи той се партнира чудесно с тримата големци – агнешко, телешко, бургери.

Можете да разпознаете каберне совиньон по няколко отличителни белега:

Гроздът е малък около 50- 100 г., цилиндрично-коничен, понякога крилат, полусбит или рехав. Зърната му са дребни и сферични, носят син почти черен цвят, с изобилен восъчен налеп. Кожицата е дебела и жилава. Месестата част на гроздето е сочно, с хармоничен вкус, безцветен сок.

Използва се за приготвяне на висококачествени червени сортови и купажни вина, шампански виноматериали и сокове.

Карменер

Червен винен сорт грозде, които произхождащ от медок, франция, където се произвежда с цел винорпроизводство на червени вина с дълбок и плътен вкус. Днес карменер трудно се открива във франция. Основната му популация се е преместила в чили. Червено грозде е резултат от любовта между каберне совиньон и грос каберне.

Познат е и с наименованията- бутон блан, карменел, кабернель, карбоне, видур.

Карменер е дългозреещо грозде, което предпочита по- топлите и сухи места. Този сорт вино е чувствителен към студове и изобилни дъждове.

Детето на каберне совиньон е изискан и рафиниран сорт вино. Той има богато разнообразие от вкусове и е подходящ за почитателите на елегантни вина, сложна и твърда структура. В по-възрастните представители на този сорт е възможно да усетите боровинка, черна слива, кафе и черен шоколад. Пробвайте го заедно с паста или ризото.

Можете да разпознаете карменер по няколко отличителни белега:

Гроздовете са малки или средни, цилиндрично-конични, крилати. Зърната имат среден размер, често са закръглени,  и синьо-черни на цвят. Консистенцията е месеста и сочна, с тревист привкус.

Керацуда

Керацуда е вино от местен произход. Може да бъде открит единствено в три малки села- илинденци, градешница, кресна. Заема малки площи. Директният превод на керацуда от гръцки е господарка.

Керацудата се развива най-благоприятно в  хълмисти региони. Този сорт вино не е толкова претенциозен и издържа сравнително добре на студено време, суша. Не страда от гниене. Поради гореспоменатите фактори керацуда има отлична плодовитост и позволявам висок добив. Гроздето е къснозреещо и беритбата започва в края на септември.

Доминиращи аромати на това вино са крушата, кайсията и цветни нотки. Отличително за виното е наситеността на жътно-жълти цветни нотки с кехлибарени отенъци. Гроздето на керацуда има много лек и нежен вкус.

Можете да разпознаете керацуда по няколко отличителни белега:

Листата на керацуда са овални надлъжно, силно нарязан, 5-делен, мъхнат със среден размер дръжката е средно дълга, слабо четинеста. Есенната му окраска на листа е слънчево жълта. Зърното е овално и зеленикавожълто, ципата е дебела, крехка.

Сладкият вкус на гроздето го прави изключително приятно за консумация.

Малбек

Малбек е чуждестранен сорт вино с лилаво-червен цвят, който се използва за направата на червени вина. Виненият сорт произхождащ от югозападна франция. Той се използва в много страни и е силно подчитан сорт в аржентина.

Популярността на малбек залязва през 1956г., когато след тежка зима повече от половината му популация е унищожена. Малбек постепенно е възстановен и днес се използва най-често в комбинация с други сортове като мерло и танат.

Сортът е основен в аржентина, където е пренесен през 1852 година от бордо, и с него сега са засадени около 25 000 хектара.

Лозите са със среден растеж. Малбек е топлолюбив и неустойчив към ниски температури и замръзване и проливни дъждове.

Неговите сокове често имат плодови нюанси с виолетови нотки. Някои специалисти описват малбек с тъмно лилави цветове,аромат на червена джанка, тютюн, чесън и стафида.

Можете да разпознаете малбек по няколко отличителни белега:

Гроздовете варират от малки до средни, конични или ширококонични, рехави, със средна плътност. Зърната са средни, закръглени, тъмносиньо- черни, покрити с плътен восъчен налеп. Кожицата е дебела, а месото на гроздето е сочно.

От малбек се приготвят висококачествени червени вина, които се отличават с плътен пурпурен цвят, богат вкус с мека и приятна танинова структура.

Мерло

Висококачествен винен сорт грозде, с произход бордо, франция. Мерло е основен сорт за областите сент емилйон и померол. В българия е разпространен главно в южния лозарски район.

Предпочита леките, но богати почви на наклонени места. Понякога е склонен към изресяване. Доста често във винените среди мерлото се сравнява с каберне совиньон. Вероятно поради относително равната им популярност. Докато кабернето е богато на танини и киселиност, мерлото има по-мек, елегантен и изкушаващо-плодов вкус.

Известно още като „виното на дамите“, поради елегантния и балансиран вкус на соковете му мерло има  интензивно червен цвят, пълнота и богат букет. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на череша, малина, мока, захаросани плодове, дим и трюфели. Виното е хубаво само по себе си, но за още по-специални моменти можем да го съчетаем с изискания вкус на италианската кухня- доматен сос, пармезан, гъби, босилек и др.

Можете да разпознаете мерло по няколко отличителни белега:

Мерлото се различава по своите крехки стъбла и едри гроздове. Виненият сорт има висока концентрация на захари. Зърното е дребно, сферично оцветено в тъмносиньо. Ципата е тънка и жилава. Месото е сочно, с хармоничен вкус.

Мискет червен

Сортът мискет е винено грозде, което е избрало да вирее основно по нашите земи и трудно се среща другаде. Можем да го открием из цяла българия, но с най-големи насъждения е в карловския и варненския район .

Мискет е късноозреещ сорт и се събира в края на лятото. Развива се чудесно в хълмисти и проветриви места и един от сортовете, които устояват най-добре срещу суровот зимно време. Гроздовият сорт е плодовид и се характеризира с висок добив. Поради сравнително ниската си киселинност се съчетава често с други висококиселинни вина като совиньон.

Гроздето е богато на вкус и аромати. В най-чистат си форма, минералното вино с нотки на жълти плодове, цветистист парфюм, както и акация, роза, цитруси. В зависимост от района, в който се отглежда вкусовете му могат да варират, но винаги ще го разпознаем по свежестта на вкуса на гроздето, което се дължи на неговото насаждане около проветриви райони и някои др. Фактори.

Можете да разпознаете мискет (червен) по няколко отличителни белега:

Лист имат среден размер и са закръглени. Зърната на това вино имат няколко вариации като основните разлики са в цветовете. Зърната могат да бъде светлорозови с едва забележими точици или украсени в по-тъмната гама в стил пурпур или бордо. Дръжката е средна и слабо виолетова. Есента листата са обагрени в червено и красят червения мискет още повече.

Червеният мискет има голямо значение за българското винепроизводство и туризма в страната.

Памид

Ако памид беше личност щеше да бъде мъдрецът сред младите. Той е един от най-старите местни сортове. Намира се надлъж и нашир из цялата страна. Може също така да бъде открит на някои места в македония, албания, турция и в др. Страни. У нас е заемал 15% от площта на винените лозя.

Памид е леко и приятно вино, което може да се съчетае с почти всякаква храна. Цветът му е светло-рубинен с леки виолетови нюанси. В резултат на дългогодишното му отглеждане мъдрецът сред вината живее в хармония с българска трапезна култура или „нашенските“ ястия.

Червеното грозде намира и търси баланса във всичко, той е среднозреея винен сорт, който събира в средата на септември. Памид е плодовид сорт, с висок добив. Обича всичко родно и няма значителни претенции към почвата. Хубаво е да знаем, че памид е силен и устойчив на суши, студове и гниене, но носи на клонките си нежни зърна и има опасност от ронене.

Можете да разпознаете мискет (червен) по няколко отличителни белега

Листата на памид са големи с овалена форма по дължината. Дръжката е средно дълга с рубено-червен нюанс. Есенната наблюдава смяната на неговата красива листна окраска от зелено към червено. Зърното на памид е бледорозово и деликатно. Ципата е тънка, крехка. Месото е леко, нежно, хрупкаво, с балансиран вкус.

Гроздето му има приятен вкус и се консумира дори необработено.

Пино ноар

Ах, пино ноар! Пино е червено вино и е от най-изисканите и рафинирани вина на бургундия, франция. Виненият сорт е основен за местността шампан- североизточна франция. Той може да бъде открит лесно почти из цяла европа, включително сащ, канада, австралия, нова зелания и др. Доскоро непопулярен в българия този сорт започна да се среща все повече на българска почва, както при по-малки винопроизводители, така и при по-големи изби. Мутациите на пино ноар са родили и др. Реномирани сортове вино като пино гри и пино блан.

Пино ноар е най-трудното дете от всички принадлежащи към червените сортове грозде. Той е капризен и труден както за отглеждане, така и за разбиране. Възможно е този капризник да бъде намерен с плътно и мощно тяло в някои региони, така и с нежен и елегантен вкус.

Виното има сприхав характер и със сигурност не иска да се подчини на желанията на винарите. Точно, както срамежливата мимоза се скрива, ако я докоснете, пино ноар може да скрие тайните на своя аромат от винопроизводителите точно преди да се докоснат до тях и да почувстват вторичните му вкусови качества. Любовта на виното към по-хладните региони е всеизвестна. Той расте рано, но не винаги дава добра реколта и добър добив.  Листата и гроздето на пино ноар са деликатни и боледуват от сиво гниене.

Когато винарите успеят да угодят на всичките му претенции, този представител на червеното вино е несравним! Цветът на виното е наситен, вкусът е плътен и завладяващ. С други думи пино ноар ще ви омае с изтънченост и аристократизъм. За да смаете сетивата си го поставете на маса заедно със заешко в кремообразен сос или дори с говеждо уелингтън.

Можете да разпознаете пино ноар по няколко отличителни белега:

Лист на този сорт са средно големи, но са груби и често се навиват навън. Дръжката на гроздето е фина и къса с виолетови нотки. Есента листата му са ярко жълти. Плодовете му са малки и сбите, съоветно нерядко чепките имат неправилна форма.

Подобни публикации

Тегнология на виното

Технология – химичен състав

През последните няколко десетилетия за изследване на вино навлиза все по-нова технология и по-усъвършенствувани методи за изследване