Преси за грозде

Преса за плодове и грозде

135,00 лв.

Ръчна преса с диаметър на коша 30 см.

600,00 лв.

Ръчна преса с диаметър на коша 45 см.

1000,00 лв.

Ръчна преса с диаметър на коша 55 см.

1350,00 лв.

Хидропреса 100 литра Инокс

3300,00 лв.

Хидропреса 160 литра Инокс

4100,00 лв.

В процес на създаване на любимото ни ароматно вино се използва някакъв тип преса за грозде. Именно на този незаменим във винарството уред е посветена тази категория на нашия магазин. Изборът ви се простира между ръчни машини и хидропреси. При ръчните кошовете са направени от парен бук, а хидропресите са с устойчив на корозия иноксов корпус. Уредите от различните видове са предназначени и за любители, и за професионални винари.

Какво представлява пресата за вино и защо е необходима?

Защо са нужни пресите за грозде, какви проблеми решават, какво представляват и как да ги използваме правилно? Това са въпроси, които вълнуват новаците. Самото наименование на машината подсказва, че тя се използва за извличане на течността от смляната суровина. В зависимост от използваната технология, с пресата може да изцедите както сока на плода, така и пивната мъст.

Класическата преса за вино е своеобразна сокоизстисквачка, която ви позволява да изцедите целия сок от гроздето максимално бързо. Устройството обикновено включва следните компоненти:

  • Кош;
  • Рамка, върху която е монтирано прес-устройството;
  • Лост или винтово приспособление, което управлява ценрофугата;
  • Филтърна мрежа или специална повърхност, през която не преминава гроздовото кюспе;
  • Съд, в който се събира чистият изцеден сок.

Днес за извличане на гроздовия сок се предлагат различни видове приспособления, за чието производство се използват само екологични материали, които са безопасни за човешкото здраве, като неръждаема стомана и дърво. Различните видове преси за грозде се различават една от друга по производителност, конструктивни характеристики и методи на работа.

Пресите са представени в следните варианти:

Ръчни или механични устройства. Този тип се използва основно в домашни условия за малки до средни по обем количества гроздова маса. Цената на механичните модели е най-ниска, но за използването им се изисква физическа сила.

Електрически гроздомелачки. Тези сокоизцеждащи агрегати са представени в няколко варианта: хидравлични, пневматични и шнекови. Пресите на ток имат високи показатели за ефективност и не изискват физически труд по време на работа, но са доста скъпи.

Универсални агрегати. Тези електрически устройства са подходящи за обработка не само на грозде, но и на всякакви други плодове, зеленчуци и горски плодове. В каталога ни ще откриете както хидравлична, така и ръчна преса за плодове с с кош от дървени летви и стоманени обръчи.

Живо дърво или студена стомана?

Без значение каква технология използвате за производството на вино, вие се нуждаете от преса за джибри. Възниква въпросът какво да предпочетете – преса от дърво или от метал?

За производството на пресите и техните отделни елементи се използва твърда дървесина. Букът е широко използван като твърд и сравнително достъпен материал. Трябва да отбележим, че днес пресите от масивно дърво са все по-рядко срещани и са скъпи. Най-често срещаният вариант е комбинация от материали, като рамката е изработена от метал, а кошът е от дърво.

Пресите от метал имат много предимства, поради което са доста популярни. Те се характеризират с лекота на поддръжка и експлоатация. Продават се в огромен диапазон от обеми и цени. Основното условие е металът на пресата да има защитно покритие, което предпазва от образуване на ръжда. Пресите от неръждаема стомана Инокс не са изложени на риск от корозия.

Обикновено избираме материала на пресата въз основа на своите вкусови предпочитания и финансови възможности. Освен това, ако търсите продуктивни автоматични преси, по-голямата част от тях са направени от метал и други леки съвременни материали.

Конструктивни особености на пресата за грозде

Общото устройство на пресите за вино е описано перфектно от тяхното разговорно наименование „гроздомелачка”. В конструкцията на уреда е предвидено място за гроздовите зърна, като е предвиден и съд за източване на течната фракция. Посредством различни механизми се прилага натиск върху пластина или дренажна решетка, която е в пряк контакт с пивната мъст.

При винтовата преса това е винт, а при хидравличната професионална преса за грозде е хидравличен крик или мембрана. Течността се изстисква от гроздето под налягане, след което тя изтича в тавата, а оттам в подготвения за отлежаване съд.

Има и други дизайни, например варели с мембрана, популярни в хидравличните и пневматичните преси. Разширявайки се, мембраната раздробява гроздето, а течността се оттича, течейки по външните стени в тавата. Ципата на гроздето остава по стените. Дори най-простата винтова преса се оказва с порядък по-ефективна при изстискване от ръчния труд. Ако говорим за автоматични или механични преси за плодове, там въртенето се извършва буквално с една ръка.

Основно правило за защита на пресата гласи да се използват само нарязани плодове и изронени гроздови зърна, тъй като налягането трябва да е равномерно. Добавянето на ненарязани плодове може да доведе до повреда на пресоващия механизъм.

Предимства на механичните преси

Основното предимство на механичната преса за вино е ниската ѝ цена. Тези машини са икономичен вариант не само при покупката, но и в периода на употреба, тъй като не се нуждаят от електрическа енергия, което допълнително пести средства на любителите винари. Те също така са с компактни размери, лесни за употреба и поддръжка.

В същото време пресите с ръчно задвижване показват висока производителност, позволявайки обработката на големи количества суровина за кратко време. Добрите уреди, представени в каталога ни, предлагат максимално нежно и качествено центрофугиране. Уред, направен от дърво, гарантира най-естествения вкус на бъдещата напитка.

Предимства и недостатъци на хидравличните преси

Както подсказва името, налягането при хидравличната професионална преса за плодове, се осигурява от хидравличен механизъм. Това може да бъде хидравличен крик, както при някои ръчни устройства, или разширяваща се мембрана. Сред хидравличните преси има конструкции, които използват дренажни рамки, а не плоча или мембрана.

Между тези рамки се поставят суровините, опаковани в платнени връзки или торби. С помощта на хидравличен крик устройството се задвижва, развивайки голяма сила и показвайки отлична ефективност.

Предимства на хидравличната пресоваща машина са високата производителност и ефективност. Използвайки налягането на водата, пресата не се нуждае от електричество, което означава ниски оперативни разходи. Пресите от хидравличен тип се предлагат в различни дизайни, така че всеки може да избере това, което му е нужно.

Недостатък на хидравличните гроздомелачки е по-високата цена спрямо ръчните, както и консумацията на вода. Освен това, някои модели като дренажните преси имат обемиста конструкция и се нуждаят от по-голямо свободно пространство. Хидравличната преса осигурява висока производителност. Много модели дават 30-40 литра от едно зареждане.

На какво да обърнете внимание при избора на преса за вино?

Изборът на преса за джибри се определя не само от нейната цена, макар това да е факторът, от който купувачите се влияят най-силно. Важно е да решите предварително къде и как ще използвате устройството, което означава да определите дали ви нужен подов или настолен модел.

За големи помещения е логично да изберете подова машина. Обикновено тези устройства имат голям капацитет. Ако площта на помещението е ограничена, трябва да поставите оборудването компактно и удобно, затова изберете настолен модел, особено след като сред тях има машини с вместимост 8-10 литра готов продукт.

Обемът е друг важен параметър. Пресите имат две обемни характеристики: за зареждане (обем на коша) и изходен обем. Обемът на коша показва колко суровина може да поеме пресата наведнъж, а изходният обем показва колко сок или вино произвежда пресата за един цикъл на работа при пълно натоварване.

Така например преса с 20-литров кош произвежда 8–12 литра продукт, а модел за 10 литра заредена суровина ще произведе 4-6 литра сок. Изборът зависи от това с какви обеми очаквате да работите. Изберете пресата не с намерение за повишаване на обема, а въз основа на реалните нужди.

Трябва да решите също дали искате автоматична или ръчна преса за изцеждане на грозде. Тук отговорът е прост: колкото по-голям е обемът на суровините за преработка, толкова повече е работата. Ето защо, за да получите вино от собствено грозде, можете да използвате ръчно устройство, но ако имате планове да обработвате стотици килограми продукция, тогава си струва да инвестирате в продуктивна автоматична машина.